AI Business Lab

Bygg AI-Förmåga i din organisation 2025

Välkommen till AI Business Lab

När jag pluggade Datavetenskap i Kista, Stockholm, hade jag en kurs som hette ”IT Management”. Jag visste inte varför det hette så eller vad det handlade om. Men jag visste att det inte liknade de traditionella kurserna som programmering, webbutveckling, databaser, mm. . . . sedan började läraren prata om Digital Ekonomi, affärer i bemärkelsen Business, och teknologi – och hur allt detta hänger ihop. Jag minns att han pratade om en teknisk plattform och hur denna plattform kunde stödja en verksamhet. Det var då jag blev medveten om min passion för både affärer och teknologi. Innan dess trodde jag att IT bara handlade om kodning och maskiner, och att vi som pluggade IT och skulle bli systemutvecklare inte behövde tänka på affärer. Men så fel jag hade: IT är grunden för affärer.


Tillbaka till kursen IT Management. Jag var väldigt exalterad över den här kursen. Allt lät intressant i mina öron, trots att det var i början av 2000-talet och Internet inte var det Internet vi har idag. Och även om den tekniska plattform som läraren beskrev då, skulle framstå som primitiv idag, var jag imponerad. För budskapet var tydligt: hur teknologi kan stödja affärer. Ett budskap som är giltigt oavsett tidsepok

Som sagt, Internet hade inte kommit så långt när det gällde att göra affärer på nätet. Det var helt enkelt inte moget för de grandiosa planerna som skissades då. Ett ikoniskt exempel var det svenska paret som lyckades få mer riskkapital än de flesta tack vare sina visioner om E-Commerce. De levde bokstavligen som rockstjärnor tills IT-bubblan sprack.

Men för min del förblev mitt intresse för affärer och teknologi starkt. Och det finns en annan aspekt som kan relateras till detta intresse: Innovation. För mig står det kristallklart: Vi kan inte prata innovation inom en affärsmodell om vi inte pratar teknologi. Det är den teknologiska utvecklingen som driver transformationen av en affärsmodell. Innovation handlar mycket om att göra gamla uppgifter på ett nytt sätt tack vare införandet av ny teknologi.

Mitt starka intresse för innovation ledde till jag gjorde mitt examensarbete om SOA, ett paradigmskifte då, när det gällde att utveckla software (system) utifrån ett nytt perspektiv. För första gången insåg jag en tydlig koppling mellan IT och affärer,

som SOA-teknologin möjliggjorde.

Definitionen av SOA är: "iness applications"Service-oriented architecture (SOA) is a method of software development that uses software components called services to create business applications."

Det var därför jag blev så fascinerad av denna arkitektur. Sedan läste jag fler liknande kurser, och särskilt en betydde mycket för mig: Enterprise Architecture: "Enterprise architecture is a strategic framework that aligns an organization's business strategy, processes, information, and technology to achieve its goals"

Ett utmärkt ramverk som förenar affärer och teknologi. Men vad hände sedan? Jo, faktum är att jag alltid känt en frustration. Varför? Jag har inte tillämpat dessa kunskaper som jag hade velat. Och varför? Att implementera den teknologiska delen som ska stödja affärerna, enligt ramverket som beskrevs ovan, är helt enkelt för tungt. Trots SOA, trots alla molnbaserade tjänster, osv., är detta fortfarande traditionell teknologi som kräver investeringar i tid och pengar och framför allt teknisk kompetens. Något som mest lämpar sig för de stora aktörerna.

Innovation har alltid varit framträdande

Men vad har hänt nu? Gissa: just det –Generativ AI och No-Code . Mycket av den gamla traditionella teknologin kan ersättas med Generativ AI/No-Code. Detta är, enligt min mening, en riktig revolution: Det har demokratiserat teknologin. Idag har i princip alla tillgång till Generativ AI/No-Code till mycket rimliga kostnader. Och det bästa av allt – man behöver inte ha särskilt mycket teknisk kompetens för att hantera det.

I praktiken innebär det att det är mycket enklare att implementera alla delar i ett ramverk som förenar affärer och teknologi tack vare Generativ AI/No-Code. Så även små organisationer har denna unika möjlighet. När jag upptäckte detta, slutade jag knacka kod. Med Prompt Engineering kan jag till och med komma längre än att bara skriva kod. Eller som professor Ethan Mollick skriver i sin bok "Co-Intelligence":

"Innan ChatGPT släpptes var jag beroende av proffsprogrammerare och stora budgetar för att simulera de lärmiljöer som mitt jobb krävde. Idag kan jag själv skriva mina prompts för att åstadkomma liknande resultat. Några få prompts kan ersätta hundratals kodrader och spara mycket pengar."

Visst, är det inte fascinerande var vi befinner oss nu? Vad är det vi behöver för att åstadkomma ”stora grejer” som förr i tiden var bara reserverade för de ”stora” ?

Så, häng med i denna revolution! Vi är här för att hjälpa dig att dra maximal nytta av AI på bästa möjliga sätt. Är du redo?